Nieuws

In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd, artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden waardoor het in kwaliteit achteruit gaat, en het oppervlakte niet meer zo glad is maar onregelmatig. Door vervorming van het bot kunnen er knobbels ontstaan die er voor zorgen dat het gewricht vaak moeilijk kan bewegen.

 

Artrose verloopt per persoon verschillend. De periodes waarin klachten verergeren en perioden waarin u minder klachten heeft, wisselen elkaar af. Symptomen die bij artrose horen zijn: pijnlijke gewrichten, stijfheid, dikke gewrichten, ochtendstijfheid en knarsen van de gewrichten.
Op bovenstaande afbeelding is links een gezond gewricht te zien.

Om te voorkomen dat deze botten tegen elkaar schuren, zitten er op het uiteinden van de botten schok dempende kussentjes, dat is kraakbeen. Op de afbeelding zie je rechts dat het andere gewricht is aangetast door artrose, een afname van kwaliteit van de schok dempende kussentjes. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren, wat voor pijn en stijfheid zorgt in het gewricht.
Artrose kan in verschillende gewrichten voorkomen zoals: nek, rug, schouder, heup, knie, handen/vingers/duim, voet,- enkel. Het is niet precies bekend hoe artrose ontstaat maar wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij mensen vanaf 45 jaar, bij vrouwen, bij mensen met overgewicht, in beroepen waarbij gewrichten sterk worden belast of artrose kan ontstaan na een beschadiging van een gewricht door ongeval.

Artrose is een langzaam en progressief verlies van gewrichtskraakbeen, het lichaam kan het kraakbeen niet meer herstellen. Naast het kraakbeen gaan ook de spieren, banden, kapsel en vocht in en rondom het gewricht in kwaliteit achteruit. Pijnstillers kunnen de klachten verminderen maar oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut zorgt ervoor dat gewrichten soepeler gaan bewegen en helpt tegen de pijn. Bewegen is belangrijk om de klachten te verminderen, spieren die getraind worden geven het gewicht stevigheid waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet.

Naast bewegen is het belangrijk om een zo gezond mogelijke leefstijl aan te nemen door bijvoorbeeld af te vallen wanneer iemand overgewicht heeft, dan komt er minder gewicht op je aangedane gewricht wat de pijnklachten vaak verminderen.

 

Indien therapie onvoldoende resultaat oplevert en u hevige klachten blijft houden, kan een orthopedisch chirurg kiezen voor een nieuwe heup of knie. Er wordt dan een kunstheup of knie geplaatst in de heup/knie, dit kunstgewricht wordt een prothese genoemd en neemt de functie van het gewricht over. Na de operatie volgt een revalidatie traject en bent u bij FMC Verzijden aan het juiste adres om de volledige functie van de heup/knie weer terug te krijgen.