Blog

Bijna iedere sporter heeft wel eens last van liesklachten gehad. Vaak een plotselinge pijn, die blijft zeuren in de lies regio. Acute liesblessures zijn vervelend maar gaan ook relatief snel over. Een heel ander verhaal zijn langdurige liesklachten. Vaak beginnen ze, lijkt het, zonder bepaalde reden en kunnen maanden duren waarbij niks helpt.

Liesblessures zijn een vaak voorkomende klacht bij sporters, maar vooral langdurige liesblessures worden vaak niet goed begrepen. Dit is omdat de anatomie complex is en de belasting in deze regio hoog, met name bij sporten waar je moet trappen of van richting moet veranderen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak voor langdurige liesklachten bestaat uit een mechanische overbelasting van de bekkenregio wat tot overbelasting van bepaalden structuren kan leiden (spieren, pezen of bot).

Er bestaan factoren die invloed kunnen hebben op het oplopen van een liesblessure.

Zo zijn voetbal en ice hockey de sporten waarbij liesklachten het meeste voorkomen. Ook zijn mannen vaker betrokken dan vrouwen.

Verhoogt risico op een langdurige liesblessure komt door:

  • Een eerdere liesblessure.
  • Hoger niveau van sportparticipatie.
  • Verminderde heup adductoren kracht (adductoren zijn de spieren aan de binnen kant van je bovenbeen).

Verder zijn er factoren, die vaak samen met liesblessures optreden en waarvan vermoed wordt dat ze in relatie staan met liesklachten:

  • Verminderde heupbeweeglijkheid.
  • Verminderde romp stabiliteit en kracht.

Maar, wat is het nu precies?

Langdurige liesklachten kunnen het eindresultaat van een aantal verschillende aandoeningen zijn. Als de pijn al meerdere maanden bestaat kunnen deze aandoeningen ter gelijke tijd aanwezig zijn.

Liesblessures kunnen in verschillende entiteiten ingedeeld worden o.b.v. welke structuren betrokken zijn.

Classificatie liesblessures:

  • Gedefinieerde entiteiten
    • Adductoren-gerelateerd (meest voorkomend)
    • Lieskanaal-gerelateerd (schuine poort in de buikwand)
    • Iliopsoas-gerelateerd (heup-lendenspier, loopt van de wervelkolom naar het dijbeen)
    • Os pubis-gerelateerd (schaambeen, onderdeel van het bekken)
  • Heup gerelateerd (pijn afkomstig van het heupgewricht)
  • Andere oorzaken (b.v. breuk van het bovenbeen, beklemming van een gevoelszenuw, pijn afkomstig van de rug of organen in de buik)

Fig. 1

Wat zijn de symptomen?

Meestal bouwt de pijn in de liesregio geleiding over de tijd op, zonder een bepaalde trauma moment. Het precieze pijnpunt is moeilijk aan te wijzen, maar zit vaak op het schaambeen, de aanhechting van de adductoren of in de buikregio. Als de klachten erger worden kunnen ook meerdere regio’s pijnlijk zijn en de rechter evenals linker kant betrokken zijn. De pijn wordt erger tijdens of na het sporten en kan er stijfheid gevoeld worden.

Wat kan ik eraan doen?

Je fysiotherapeut kan helpen andere oorzaken voor de liespijn uit te sluiten en bepalen waar de liespijn vandaan komt. Verder is het belangrijk om goed te inventariseren of er veranderingen in de sportbelasting gebeurd zijn.

Volledig rust houden is geen oplossing. Vaak komen de klachten weer terug zodra de sport hervat wordt. Echter, kan de fysiotherapeut samen met je een behandelplan opstellen die je weer progressief terug aan het sporten brengt. Het behandelplan kan b.v. inhouden verbeteren van romp en adductoren kracht, verbeteren van heupmobiliteit en tijdelijke aanpassen van provocerende factoren.

In de onderstaande infographic kun je een voorbeeld voor een revalidatie traject zien van iemand met adductoren-gerelateerde liesklachten.

 

Fig 2.

Fig 1: Weir A, Brukner P, Delahunt E, et al Doha agreement meeting on terminology and definitions in groin pain in athletes Br J Sports Med 2015;49:768-774.

Fig 2: Physio Edge podcast 70

Bron: Weir A, Brukner P, Delahunt E, et al Doha agreement meeting on terminology and definitions in groin pain in athletes Br J Sports Med 2015;49:768-774.