Wat is het SARS-COV-2 virus?

Het SARS-COV-2 virus is een nieuwe, erg besmettelijke vorm van het bekende SARS-CORONA virus. Doordat dit een nieuw virus is, is er nog veel onbekend. Wat we tot nu toe weten is dat het zich verspreid via de luchtwegen. Het virus lijkt zich eerst te nestelen in de neusholte en vervolgt zijn weg naar de top van de longen. In de loop van de tijd kan het virus zich uitbreiden naar de rest van het lichaam. Als u ziek wordt van het SARS-COV-2 virus dan heeft u een COVID-19 infectie. Het verloop van de ziekte kent verschillende vormen, er zijn mensen met milde en zware klachten. Wel weten we dat er groepen zijn met een verhoogd risico op een zwaarder ziekteverloop. Dit zijn mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Dit zijn met name longpatiënten, hartpatiënten, mensen met een verminderde weerstand en mensen met diabetes.

Wat zijn de symptomen?

Een meerderheid van de mensen die besmet zijn met het virus ervaren milde tot matige griepverschijnselen. Onder andere (neus)verkoudheid, hoesten, kuchen of niezen, loopneus, keelpijn, verhoging of koorts, kortademigheid, hoofdpijn, branderige ogen, vermoeidheid en/of diarree vallen onder deze symptomen. Het is onduidelijk hoe lang je het virus bij je kunt dragen of klachten kunt ervaren, echter in de meeste gevallen zijn de klachten 2-4 weken aanwezig.  Op lange termijn zien we ook gevolgen op het gebied van fysieke fitheid als gevolg van de ziekte en inactiviteit.

Wat zijn de gevolgen van COVID-19 voor u?

Als u ziek bent ligt u veel op bed. Dit heeft voor uw conditie grote gevolgen. Wanneer u een week op bed ligt kan het zijn dat u 10 procent aan spiermassa verliest. U bent waarschijnlijk minder in beweging geweest dan u gewend was. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor uw algehele belastbaarheid. Door de afname van de algehele belastbaarheid kan het zijn dat u beperkt bent in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, werk en/of sport. Er is momenteel nog veel onduidelijkheid en onzekerheid over de fysieke belastbaarheid, het beloop van het herstel en fysieke beperkingen van patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt.

Wat kan Fysiotherapie Verzijden voor u betekenen?

Door middel van fysiotherapeutische begeleiding zorgen we ervoor dat we u weer op uw gewenste niveau van functioneren krijgen. Er wordt gestart met een intake en een basismeting om te kijken hoe fit u bent op dit moment. Op basis van de intake en basismeting zullen we een op maat gemaakt programma voor u ontwikkelen op basis van uw wensen en doelen. Er kan met onze eGym trainingsmethode worden getraind, met spierversterkende fitness oefeningen, met cardiotraining en losse trainingsvormen, het doel is om de algehele belastbaarheid te vergroten.

Wanneer er wordt getraind met de eGym-Cirkel zal deze worden ingesteld door uw therapeut. De eGym-Cirkel is een slimme combinatie van 8 volautomatische toestellen, waarbij rekening wordt gehouden met uw (eventuele) medische beperkingen en doelstellingen. Iedere deelnemer aan dit programma traint 1-op-1 onder begeleiding van de fysiotherapeut in verband met de overheidsmaatregelen omtrent het coronavirus.

Naast de trainingen zullen we u ook begeleiden in het opbouwen in uw dagelijkse activiteiten en u coachen op een actieve leefstijl.

 

Het is de aanbeveling dat fysiotherapie binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis wordt opgestart.

De frequentie van de training is afhankelijk van uw individuele wensen en situatie, maar er wordt aangeraden om te starten met twee keer in de week in de eerste 12 weken.

Mocht u niet in staat zijn om naar de praktijk te komen dan kunnen onze fysiotherapeuten ook naar u thuis komen.

Verder werken onze fysiotherapeuten, indien noodzakelijk, samen met een diëtiste, ergotherapeut en de huisarts voor optimaal herstel.

 

Chronisch ZorgNet

FMC Verzijden is aangesloten bij Chronisch ZorgNet, een ideële stichting. Chronisch ZorgNet biedt een landelijk dekkend netwerk van ruim 2300 fysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van chronische aandoeningen, waaronder coronarevalidatie.