Blog

Veel zitten tijdens het werk is niet bevorderlijk voor je gezondheid, dat is inmiddels wel duidelijk. Degene die dagelijks lang zitten hebben 2 keer zoveel kans op diabetes en 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Dit is gemeten bij 800.000 personen. Volgens een andere studie in het British Medical Journal kun je 2 jaar aan je leven toevoegen door alleen al minder dan drie uur per dag te zitten.

Is zitten dodelijker dan roken? De cijfers laten iets anders zien: één op de vier zware rokers overlijdt voor zijn vijfenzestigste en de gemiddelde levensverwachting bij zware rokers is dertien jaar korter dan bij niet-rokers. Dat blijkt uit groot onderzoek van het CBS en het Trimbos Instituut. Meer dan zes uur per dag zitten zou slechts enkele jaren van je levensverwachting afhalen, al spelen daar veel meer andere factoren mee, zoals eetgewoontes en het ’s avonds voor de televisie zitten.

Conclusie is dat zitten per definitie niet slechter is dan roken, maar dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor de schade die het kan aanrichten op lange termijn.

Dus kom in beweging, zie hieronder enkele tips die toegepast kunnen worden bij mensen met een zittend beroep.

5 tips om mensen met een zittend beroep in beweging te krijgen.

 

  1. Passende hulpmiddelen
    Het alternatief voor de weinig dynamische bureaustoelen zijn deskbikes, zit-stabureaus, zitballen en loop- en kniestoelen waarbij mensen met een zittend beroep hun bureauwerk kunnen combineren met bewegen. Ook de smartchair, een bureaustoel die een signaal geeft als je verkeerd zit, wordt steeds populairder. Deze stoel wordt vooral ingezet bij mensen die al lang klachten ervaren.
  2. Reik praktische instrumenten aan
    Er zijn ook andere manieren om mensen met een zittend beroep te stimuleren meer te bewegen. Wandelen tijdens de lunchpauze is bijvoorbeeld een laagdrempelige manier om even uit je bureaustoel te komen. Frisse lucht en beweging zijn goed voor de hersenen en dit maakt je nadien productiever. Wat ook aangepast kan worden is staand vergaderen in plaats van zittend. Dit maakt iemand actiever en productiever. Nog meer manieren om meer te bewegen; neem de trap nemen in plaats van de lift, een collega even opzoeken als ze iets willen bespreken, in plaats van een mailtje te sturen of te bellen, of naar de wc gaan op een andere verdieping. Zo komt men toch in beweging.
  3. Werk aan gedragsverandering
    Het is belangrijk dat wanneer er iets verandert, dit blijvend is, dat is vaak de uitdaging. Na een paar maanden vervallen mensen met een zittend beroep vaak weer in hun oude patronen.
    Geef deze doelgroep niet automatisch een zit-stabureau, smartchair of zitbal, maar bied al die verschillende hulpmiddelen als flexplek aan, zo kan er gerouleerd worden tussen zitten, staan en bewegen, afhankelijk van wat past bij de taak die ze op dat moment uitvoeren. Belangrijk is wel dat geschikte deskundigen (bijv. lifestylecoach of een gedragstherapeut) ingezet worden om gedragsverandering te blijven handhaven. Mensen met een zittend beroep die klachten hebben, zullen de aangeboden hulpmiddelen waarschijnlijk wel trouw blijven gebruiken. Maar bij degene die geen klachten hebben is de intrinsieke motivatie toch minder aanwezig.
  4. Geef periodieke trainingen
    Managers kunnen bijvoorbeeld periodiek trainingen laten verzorgen om teams en afdelingen bewust te maken van de effecten van veel zitten op hun gezondheid. Daarbij wordt de nadruk gelegd op wat mensen met een zittend beroep zelf kunnen doen om de risico’s te beperken.
    Daarbij kan er gebruik gemaakt worden van de 5W’s:
  • werktaken (variatie in werk is heel belangrijk)
  • werktijden (door overwerk te beperken, zit iemand minder)
  • werkdruk (als iemand het té druk heeft, is een rondje lopen minder aantrekkelijk)
  • werkplek (die moet ordelijk zijn)
  • werkgedrag (niet de hele dag verkrampt op een stoel zitten)
  1. Zet fysiotherapeut/lifestylecoach in
    De inzet van een fysiotherapeut/lifestylecoach kan werken bij gedragsverandering. Een fysiotherapeut kan mensen met een zittend beroep coachen om een goede werkhouding aan te nemen. Zo kan ervoor gezorgd worden dat dynamisch werken bij zittende beroepen blijft. Er worden gezamenlijk met de fysiotherapeut/lifestylecoach doelen opgesteld, geëvalueerd en voortgezet. Er wordt op deze manier geïnvesteerd in preventie, er worden minder klachten ervaren en iemand valt minder snel uit. Door dagelijks 75 minuten matig intensief te bewegen (wandelen op tempo) zou zitschade beperkt worden en worden meer calorieën verbrand waardoor de kans op overgewicht en diabetes afneemt. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat er naast het zittende beroep nog gedaan wordt, zoals sporten en/of ongezonde gewoontes. Een andere mogelijkheid is een 7 minuten work-out. Dit kost maar 7 minuten maar levert al gauw meer vitaliteit en spieren op, er zijn verschillende apps die hierbij kunnen ondersteunen.