Heeft u een beroerte gehad?

  • Bij een beroerte gaat er iets mis in de hersenen. Doordat een deel van de hersenen voor een kortere of langere tijd geen zuurstof en of bloed krijgt veroorzaakt het plotselinge uitvalsverschijnselen.

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte ontstaat er een plotselinge verstoring in de doorbloeding van de hersenen. Hierdoor krijgen uw hersenen geen of te weinig bloed, waardoor een deel van de hersenen niet meer werken. Er kunnen dat uitvalsverschijnselen ontstaan. Er zijn drie vormen van een beroerte: een herseninfarct (dit komt door een dichtgeslibde ader), een hersenbloeding (een lek in een hersenbloedvat) en TIA (tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen). Neurologie helpt u hierbij.

Symptomen van een beroerte

Bij een beroerte ontstaan er uit het niets uitvalsverschijnselen. De verschijnselen verschillen per persoon en hangen af van het hersengebied waar de beroete is ontstaan. Meestal ontstaat een beroerte onverwachts zonder waarschuwingssignalen. Veel voorkomende uitvalsverschijnselen zijn: een scheve mond, een verlamde arm, niet meer goed kunnen praten, verstoring van het gezichtsvermogen of duizeligheid en een evenwichtsstoornis.

Oorzaken van een beroerte

Een beroerte ontstaat nadat een bloedvat in de hersenen, tijdelijk of blijvend, afgesloten of kapot is. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Nauwer worden van de bloedvaten
  • Stolsels in de bloedvaten
  • De vaatwand kan beschadigd raken (dit wordt ook wel aderverkalking genoemd)
  • Ouderdom
  • Een hoge cholesterolgehalte
  • Een ongezonde leefstijl

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Nadat door de neuroloog heeft vastgesteld dat u een beroerte heeft gehad, kunt u al aan de revalidatiefase beginnen. De fysiotherapeut speelt hier een belangrijke rol in. Enkele dagen na de beroerte zal de fysiotherapeut oefeningen opstellen die te maken hebben met de problemen die u ervaat. Dit kunnen bijv. oefeningen zijn als het opstaan uit bed. Voor een zo goed mogelijk herstel is het belangrijk om intensief te oefenen. Tevens kan de fysiotherapeut een verlamde arm of pijnlijke lichaamsdelen behandelen.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Neem contact op